Ons Team

Ons team bestaat uit vier [aanpassen aan actualiteit] vaste, betrokken leidsters. Alle leidsters hebben een gerichte mbo- of hbo-opleiding en een EHBO-diploma. Sommigen van ons werken al heel lang op de Poppenzolder. We ontwikkelen ons continu door veel te lezen, inspiratie op te doen op internet en in het volgen van cursussen. Elke dag staan we met twee vaste krachten en een stagiaire en/of vrijwilligster op de groep en zorgen met veel liefde en passie voor de kinderen.

Omdat we met voldoende leidsters op de groep staan, is er veel tijd en vrijheid om verschillende activiteiten te doen met de kinderen. We knutselen, maken muziek, gymmen, verkleden, doen kinderyoga, koken en doen buitenactiviteiten. Ook gaan we wel eens wandelen en naar de speeltuin of bibliotheek.

We vinden het heerlijk om met de kinderen te spelen, te knuffelen en te praten. Kinderen zijn zo grappig en ontwikkelen zich zo snel. We zorgen voor voldoende veiligheid en geborgenheid, door kinderen veel bij ons op schoot te nemen. Elk kind heeft een eigen mentor. De eigen mentor zorgt het eerste jaar voornamelijk voor de baby. Zij geeft het flesje, verschoont de luiers en speelt met de baby. We stimuleren de ontwikkeling door baby’s op de buik te leggen en door ze uit te dagen om te gaan tijgeren. Het werken met een verticale groep is heel inspirerend. De kleintjes leren van de groten en andersom leren de peuters met de kleine baby’s om te gaan. Het is net een groot gezin.

Een van de leidsters is ook hoofdleidster (Kieke). Zij werkt deels op de groep en deels op kantoor. Ze heeft de dagelijkse leiding over het kinderdagverblijf. Zij gaat over de wachtlijst, doet de inkoop van speelgoed en materialen, begeleidt het team, de stagiaires en vrijwilligsters, schrijft het beleid (samen met de leidsters), houdt de administratie bij, doet de boekhouding, doet risico-inventarisaties en is het eerste aanspreekpunt bij vragen en problemen.

We vinden goed contact met ouders heel belangrijk. Het is fijn om ’s morgens even te horen of een kind goed geslapen en gegeten heeft. ’s Middags vertellen we wat het kindje die dag heeft meegemaakt en hoe hij/zij geslapen en gegeten heeft. Voor baby’s schrijven we elke dag in een schriftje, zodat we ouders nog beter kunnen informeren over het reilen en zeilen van hun kindje op de Poppenzolder.

We houden de ontwikkeling van de kinderen bij in observatielijsten en de uitkomsten bespreken we altijd met de ouders. Door onze ervaring kunnen we ouders vaak terzijde staan bij kleine problemen zoals bijvoorbeeld bij het zindelijk worden of het eten.

Invalkrachten

We hebben onze eigen vaste invalkrachten, met een gerichte pw-opleiding. Het zijn vaak ex-stagiaires. Er werken geen uitzendkrachten op de Poppenzolder. Kinderen zien geen vreemde gezichten. In de zomer zijn we twee weken dicht zodat we geen onbekende invalkrachten hoeven in te huren.

Training en deskundigheid

Iedere leidster heeft een EHBO-diploma en de meesten hebben ook een BHV-diploma. We hebben elk jaar een studieochtend waarin we samen een inspirerende cursus of workshop doen, zoals bijvoorbeeld: natuur in de kinderopvang, kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, cursus meldcode kindermishandeling, ruimte voor jongens, haptonomie met kinderen (tillen en dragen), communicatietraining volgens Gordon.